Waarom je als tandarts je scalers moet laten slijpen

Gepost op

Het belang van een gebruiksklare scherpe scalers

Als tandarts of mondhygiënist heb je met allerlei verschillende soorten instrumenten en materialen van doen. Het is noodzakelijk om van elk instrument de nodige kennis te hebben. Wat misschien nog wel belangrijker is, is het onderhoud van je instrumenten. Alle instrumenten dienen hygiënisch te zijn en te blijven. Dit vergt veel tijd en onderhoud, waarvan patiënten vaak niet op de hoogte zijn en daardoor niet de volledige functie van een tandarts kunnen overzien. Een uitermate belangrijk onderdeel van het onderhoud, wat in enkele tandartspraktijken ook nog wel eens onderschat wordt, is het slijpen van al je instrumenten. Het werken met botte materialen kan diverse klachten met zich meebrengen voor zowel patiënt als tandarts. Het meest belangrijkste is om je scalers te slijpen, daar dit een veelgebruikt product is.


De scaler

Iedereen heeft ze wel eens zien liggen of hangen bij een tandarts, de scaler. Maar veel leken weten niet precies wat het apparaatje doet en als je op de stoel ligt ben je je vaak niet bewust, met welk materiaal de tandarts in je mond zit. Een scaler is een apparaatje om het tandsteen en tandplak te verwijderen. Er zijn ultrasonische scalers, maar ook de handmatige scaler wordt nog erg veel gebruikt. Door het werkblad tegen en tussen de tanden en kiezen te laten trillen in combinatie met schrapen, kan het tandsteen weggehaald worden. Het is van belang dat het werkblad scherp blijft. Regelmatig scalers slijpen dient dan ook een vast onderdeel van het onderhoud te zijn.


Nadelen van botte scalers

Niet scherpe scalers gebruiken, kan gevolgen hebben voor de patiënt, maar ook voor de tandarts. Het werkblad dient altijd in de juiste vorm te zijn en de juiste scherpte te hebben. Als dit niet meer het geval is, is dit voor de tandarts niet prettig werken. Hij zal dan meer druk moeten zetten. Met het aantal patiënten die een tandarts dagelijks ziet en het veelvuldige gebruik van een scaler, kan een botte scaler gevolgen hebben voor de gezondheid van de tandarts, zoals bijvoorbeeld een RSI arm of hand. Uiteraard kan een scherpe scaler ook veel beter zijn werk doen en is het resultaat veel beter. Ook de patiënt zal dit merken, doordat er veel minder kans is op schade aan weefsel en dus ook minder pijn.


Scalers laten slijpen

Om te testen of een scaler nog scherp genoeg is, kan de tandarts een perspex teststaafje gebruiken. Dit staafje lijkt het meest op een worteloppervlak, zodat zowel scherpte als vorm getest kan worden. Vaak worden materialen door een gespecialiseerd bedrijf geslepen (Scherp Instrument is bijvoorbeeld zo'n specialist), maar het kan ook zijn dat een tandarts zelf slijpmachines heeft. Ook kan een scaler handmatig geslepen worden. 


Delen