Denk je na over een kunstgebit? Dit zijn de voordelen & mogelijkheden!

Gepost op

Je gebit heeft helaas niet het eeuwige leven. Als je ouder wordt, last hebt van een slecht gebit of de verzorging van je gebit niet in orde was of is, kan het zijn dat de aanschaf van een kunstgebit noodzakelijk is. Hierbij wordt een deel van je tanden, of in sommige situaties al je tanden, uit de kaak verwijderd en krijg je een klikbaar of inpasbaar namaakgebit. Welke voordelen hebben dit soort gebitten precies? En welke soorten namaakgebitten zijn vandaag de dag beschikbaar?

De voordelen van een namaakgebit op een rijtje

Kiezen voor een kunstgebit heeft meer te bieden qua voordelen dan veel mensen zich voorstellen. Het herstel van je ouderwetse glimlach en weer normaal kunnen kauwen, zijn zonder twijfel de grootste pluspunten. Je kunt eindelijk weer normaal harde voedselproducten eten, zoals nootjes, vlees of koekjes. Een tweede plus is dat de hedendaagse gebitten die gemaakt kunnen worden, nauwelijks te onderscheiden zijn van echte tanden en kiezen. Anderen zien dus niet dat je je echte gebit kwijt bent. In de derde plaats zijn moderne namaakgebitten qua prijs heel goed betaalbaar. Waar een kunstprothese voor je tanden of een gebit laten maken vroeger een fikse investering was, is dat tegenwoordig niet meer het geval. En als laatste interessante voordeel van namaakgebitten geldt het feit dat er allerlei varianten en opties mogelijk zijn. Er is tandheelkundig maatwerk mogelijk en er is eigenlijk voor ieder wel wat wils te vinden. Maar wat voor soort gebitten zijn er precies als je namaaktanden en/of namaakkiezen nodig hebt?

Soorten namaakgebitten: wat zijn de opties?

De keuzemogelijkheden op het gebied van kunstgebitten zijn vandaag de dag legio. De bekendste soort is het standaardkunstgebit. Dit gebit vervangt de getrokken tanden en kiezen en wordt door een mondspecialist als Leeseman Tandprotheticus op maat gemaakt, zodat het gebit exact past. Het speeksel zorgt ervoor dat het namaakgebit zichzelf vastzuigt, waardoor deze goed blijft zitten.
Naast een standaard namaakgebit is het ook mogelijk om te gaan voor een overkappingsprothese. Een overkappingsprothese is een speciaal gebit dat op de eigen tand- en kieswortels aangebracht kan worden of, mocht dat nodig zijn, vastgezet kan worden op implantaten in het gebit. Een bekende variant van een overkappingsprothese is het befaamde klikgebit. Dit gebit kan worden vastgeklikt op implantaten die in de onderkaak en/of bovenkaak zijn bevestigd. Het klikgebit kan eenvoudig in de mond worden gezet en ook gemakkelijk weer verwijderd worden. Klikgebitten zitten goed vast en kunnen niet snel losschieten. Ten slotte kiezen veel mensen voor een telescoopprothese. Dit zijn speciale protheses die op telescoopkronen gezet kunnen worden. De kronen hebben een kegelvorm, die zorgt voor veel grip en ondersteuning.


Delen